Yapay zeka iş modelleri ile haftaya hızlı bir başlangıç
Kelleri permalayan kalt, yapay zekayı ben nasıl kullanıyorum, tek tabanca girişimciler, dating profili puanlayan app, eklenti yapan abi, üçbaşı...
Selam millet!
İlk haftamıza 60 komando* ile başladık. Çok büyük bir sürpriz oldu bana, desteğiniz için çok teşekkür ederim! 🤗
İlk sayıma Cat Stevens’ın çok sevdiğim şarkısıyla başlayayım dedim. Postamı başlatmak konusunda duygusalım :) İsmi gerçi 1978’den beri Yusuf Islam. Yıllar önce Marakeş’te ezanı duyduktan sonra “Para için, ün için, şöhret için müzik yapanı duydum ama Allah için yapanı ilk defa duyuyorum.” diyerek müslüman oluyor.*
Yaprak dökümü
Geçtiğimiz hafta çok hastaydım ve 1 haftalık inzivanın ardından tekrar sağlıklı olduğum için şu an çok mutluyum.
Kendim hasta olduğum ve bu konudaki haberleri yakından takip etme fırsatı bulabildiğim için sizlere çok sert bir salgın olduğunu söyleyebilirim. Tanıdığım herkes yaprak dökümü gibi teker teker yatağa düşüyor, hâlâ hastalanmayan şanslı azınlıktaysanız evinizden çıkmayın, toplu taşımaya binmeyin.
Yapay zekanın yükselişi
Bunu yazarken bile kendimi garip hissediyorum. Hâlâ ChatGPT’nin egemenliği altına girmemiş azınlıktaysanız çok geçmiş olsun. Hayatta yarıştığınız herkesin 3-5 adım gerisindesiniz. Hemen bu linke tıklayarak hesabınızı açın, 30-40 yıl sonra torunlarınız:
“Dede 2022 yılında sen üniversitedeyken devrimsel bir LLM teknolojisi çıktığında neden yokmuş gibi davrandın?”
diye sorduğunda bari verecek bir cevabınız olsun :) Aynı soruyu ₿itcoin için de soracaklar ama ne yazık ki o konuda yardımcı olamıyoruz…
Yeni yıla yatırımcım ve tanıdığım en sağlam girişimci Ömer Atakoğlu ve değerli ortağım Furkan Yağız ile birlikte Urla’da girdik. Hollandalı DJ arkadaşım Reşat “FELECS” Felek de bizimleydi.
Avrupalı gençlerin perma saçlar yaptırıyor oluşu ve bu tarzı bir dönem Reşat’ın da denemiş olması üzerinden güzel bir kurgu oluşturduk ve ChatGPT’den dünyadaki kelleri permalayan bir kalt oluşturmasını istedik. Twitter’da bu eğlenceli hikayeyi okuyabilirsiniz.
Yapay zekayı ben nasıl kullanıyorum, komando girişimci nasıl kullanmalı?
Zaten Comparisonator’da Dr Eren Ünlü hocamızın geliştirdiğimiz algoritmalarla kimsenin yapmadığı çok detaylı çalışmalar yapıyoruz.
Bunlar, hayatını A.I.’a ve matematiğe adamış bir araştırmacı tarafından geliştirildiği için bu kısma girmeyeceğim ancak ChatGPT gibi LLM (Large Language Models)’ler şu an o kadar ulaşılabilir ve işe dönüştürülebilir ki…
Şimdi sizlere sosyal medyada takip ettiğim birkaç güzel örnekten bahsedeceğim.
NomadList.com’un kurucusu tek tabanca girişimci @levelsio
Çok uzun zamandır bu solopreneur (tek tabanca girişimci) arkadaşı takip ediyorum. Kendisinin birçok girişimi var ve bütün hepsiyle ilgili başından geçen sorunları ve adımlarını Twitter’da paylaşıyor. Komando girişimcinin kesinlikle takip etmesi gereken bir girişimci kendisi.
Twitter biyografisinde sahip olduğu girişimerin aylık MRR’larını da paylaşıyor. Listeden görebileceğiniz üzere son 2 girişimi PhotoAI ve InteriorAI yapay zeka üzerine kurulu sistemler.
Bu arkadaşımızda yazılım becerisi de olduğu için Generative AI API’larını birleştirerek sistemler oluşturabiliyor.
PhotoAI
İlk sitesi PhotoAI, insanların 3-5 fotoğraflarını yükleyip sonrasında nasıl görünmek istediğini yazıp istediği şekilde göründüğü fotoğraflar aldığı bir iş.
InteriorAI
Diğer işi de aynı işlemi ev dekorasyonu için yapıyor ve evinizin fotoğraflarını yükleyince dayayıp döşüyor. Anasayfasında da “İç mimarınızı kovun!” yazıyor :)
ProfileReview
Hatta bu abimiz bir keresinde dating profilinizi yorumlayan bir işini tanıtmıştı. Şu an profilinde yer almıyor ancak sitesi çalışıyor. Landing page yapmaya bile üşenmemiş direkt Stripe ödeme sayfasını koymuş. Ürün de 0 kodlamayla çalışan bir ChatGPT botu. ChatGPT’ye eklenen GPTs kısmından oluşturulmuş.
Ödemeyi yaptıktan sonra muhtemelen oraya yönlendiriyor ve dating profilinizin screenshotlarını yükleyerek öneriler alıyorsunuz.
Sözün özü
Tek başına OpenAI ve API’ları bile işleri otomatize etmek ve para kazanmak için yeterli olabiliyor. Kod yazmayı ve internet sitesi oluşturmayı az çok biliyorsanız bu servisleri bağlayıp insanların sorunlarını çözmek çok kolay ve hâlâ insanların akın etmediği bir alan.
Hatta bu konuda aklınızdaki fikirleri ChatGPT’ye sorabilir ondan mentörlük alarak ürününüzü geliştirebilirsiniz. Bu konuda son zamanlarda karşıma çıkan çok epik bir örnek var.
@sengpt Kasım ayında Twitter’ı kasıp kavurdu.
Bu tweet zincirini yazan abimizin bir WordPress eklentisi var. Bu eklentiyle internet sitelerini OpenAI’ın API’larını kullanarak otomatik içerik yazdırabiliyor, başlıkları düzenlettirebiliyor ve birçok başka iş için kullanabiliyorsunuz.
İşin ilginç yanı bu abimiz eklentisini üstün yazılım bilgileriyle yapmamış, her adımını teker teker sora sora ChatGPT’ye yaptırmış. Bu tweet zincirinde de örnek bir eklenti AI’a nasıl yaptırılır onu anlatmış.
Kendisi de yukarıda bahsettiğim @levelsio abimiz gibi tek tabanca girişimci ve kesinlikle takibe değer.
Eninde sonunda
Bu postaya başlarken hep bunun uzun olmaması, kısa ve samimi olması üzerinde durarak başlatmak istemiştim ancak laf lafı açıyor, daha önceden bu bilgileri sizle paylaşamamış olmak beni her şeyi anlatmaya itiyor.
Çok da sağa sola sıçramadan yapay zeka konusundaki fırsatların bir kısmını anlatmış bulundum. Sizin gördüğünüz güzel örnekler varsa, şuna da bak dediğiniz işler varsa lütfen cevap yazarak gönderin.
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Eğer bu bilgileri faydalı bulduysanız arkadaşlarınıza bu maili forwardlayarak ya da aşağıdaki tuştan davet linkinizi kullanarak büyümemize destek olabilirsiniz.
Er meydanında kim daha çok Komando Girişimci getiriyor yarıştırıyoruz. Yakında rütbe falan mı dağıtsam acaba? Onbaşı, yüzbaşı, binbaşı 🤷🏼♂️
Bu hafta Atakan referans linkini kullanarak 3 arkadaşının daha abone olmasına vesile oldu ve Whatsapp Sticker Paketi kazandı :) Sizler de kendi davet linkinizi kullanarak postamı arkadaşlarınıza önererek çeşitli hediyeler kazanabilirsiniz 🎃
Atakan’a tüm kalbimle teşekkür ediyor, üçbaşı rütbesinden dolayı tebrik ediyorum 🎉
Kendinize iyi bakın,
Bay bay!
Paylaşıma ve başkalarının elinden tutmaya inanan sevgili dostum! Sen hep yaz, biz hep okuyalım!